kappadocian dancer
kappadocian woman
 

2006

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

ΚΥΚΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

"Παραδοσιακά Κάλαντα"

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2006

[public_html/image_ready/CAROLS.html]

 

 ...Χριστούγεννα πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου, εβγάτε διέτε, μάθετε, πως ο Χριστός γεννάται, γεννάται κι αναθρέφεται στο μέλι και στο γάλα...

         Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα μέλη του εργαστηρίου παραδοσιακής χορωδίας, επιχειρήσαμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της χαράς, της γέννησης του Κυρίου...

         Όπως σχεδόν κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, καλαντίσαμε στους δρόμους, τα μαγαζιά, τα σπίτια, αλλά και κλινικές και μαιευτήρια...

 


 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

ΚΥΚΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

"Δώδεκα μέρες γιορτινές Χριστούγεννα σημαίνουν"

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2006 - 5.00μ.μ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ "ΠΑΝΟΡΑΜΑ"

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

 

        ...κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ' της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν' αρχινήσει.  Μια φορά κι έναν καιρό...

         Κάπως έτσι, όπως παλιότερα η γιαγιά δίπλα στο τζάκι, θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τι σήμαιναν, τι σημαίνουν και πόσο σημαντικές υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι αυτές οι ημέρες για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία.

          Τα επιμέρους καλλιτεχνικά εργαστήρια του συλλόγου, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτήν την προσπάθεια και σας περιμένουν το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου και ώρα 05.00μ.μ. να γίνετε κοινωνοί μαζί μας σ' αυτό το κατανυκτικό και συνάμα μεγαλόπρεπο πνεύμα των ημερών...

 


 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ

 

 

          Το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού, συνεχίζοντας μια παράδοση ετών, διοργάνωσε και φέτος το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2006, στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου (στο Γέρακα Αττικής, λεωφόρο Μαραθώνος 132), χριστουγεννιάτικη εορταγορά.

          Τα μέλη του συλλόγου με περίσσιο κέφι και μεράκι, με πολύ προσωπική εργασία και ατελείωτη διάθεση για προσφορά, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε μια προσπάθεια να κατασκευάσουν για όλους μας, μια σειρά από χριστουγεννιάτικα και όχι μόνο εργόχειρα.

          Στεφάνια, επιτραπέζια κεριά, αποξηραμένες κατασκευές, ξύλινα κουτάλια, παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά, ήταν μερικά μόνο από από τα δημιουργήματα που εκτέθηκαν από το πρωί του Σαββάτου (10.00-22.00) μέχρι το βράδυ της Κυριακής (10.00-20.00)...

          Το απόγευμα του Σαββάτου (08.00μ.μ.) πραγματοποιήθηκε μικρή Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με συμμετοχή της παραδοσιακής χορωδίας του συλλόγου.

 

 


 

 

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - Δ Ε Ε Π Α Π Ε Κ

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΣ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2006

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

 

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2006 - 8.30μ.μ.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ "ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ"

 

           Η χορευτική ομάδα παραστάσεων του Εργαστηρίου Τέχνης & Πολιτισμού, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο φεστιβάλ που διοργάνωσε ο δήμος Κορυδαλλού, παρουσίασε χορούς των Ελλήνων προσφύγων της Καππαδοκίας.

              Την επιμέλεια της παρουσίας του συλλόγου είχε ο κος. Χρήστος Θεολόγος, ενώ η χορευτική ομάδα διακρίθηκε για μια ακόμη φορά και κέρδισε την εκτίμηση των παρευρισκομένων...

 


 

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΛΕΡΟΥ «ΑΡΤΕΜΗ»

 

1η ΧΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

 

Τρίτη 25 Απριλίου 2006 – Κυριακή 30 Απριλίου 2006

 

        Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στους χορούς και τα τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα νησιών του Βόρειου Συγκροτήματος των Δωδεκανήσων και των Ελλήνων προσφύγων της Καππαδοκίας, των παραλίων της Μικράς Ασίας καθώς επίσης και στην παράδοση της Κωνσταντινούπολης. Έγινε μία απόπειρα προσέγγισης των παραπάνω περιοχών μέσα από τη μουσική και το χορό με τη διδασκαλία εξειδικευμένων ερευνητών. Θα παρουσιαστούν και θα διδαχθούν οι παρακάτω περιοχές.

 

Ø    Λέρος. Διδασκαλία Αντώνης και Ρούλα Νταλαρή

Ø    Πάτμος. Διδασκαλία Αντώνης και Ρούλα Νταλαρή

Ø    Κάλυμνος. Διδασκαλία Πόπη Μαύρου

Ø    Καππαδοκία  Διδασκαλία Χρήστος Θεολόγος

Ø    Παράλια Μ. Ασίας  Διδασκαλία Χρήστος Θεολόγος

Ø    Κωνσταντινούπολη  Διδασκαλία Χρήστος Θεολόγος

 

        Επιπλέον πραγματοποιήθηκε σεμινάριο κρουστών και μαθήματα ρυθμοποιίας και μετρικής από τον κ. Μανούσο Κλαπάκη.

 

      Πραγματοποιήθηκαν θεωρητικά μαθήματα χορού με αναφορές στην ιστορία και τη σημειολογία του ελληνικού χορού με χρήση σημειώσεων και οπτικοακουστικού υλικού, καθώς επίσης και εισηγήσεις ως προς την σκηνική παρουσία μιας χορευτικής ομάδας.

 

        Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε μονοήμερη εκδρομή στους Λειψούς με εκπαιδευτικές επισκέψεις (π.χ. Παναγία του Χάρου, εκκλησιαστικό μουσείο) και αναφορά στην τοπική παράδοση.

 

          Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου στη Λέρο πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στο κάστρο του νησιού με το εκκλησιαστικό μουσείο, στο τούνελ του β΄Παγκοσμίου Πολέμου, στο αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο, στον Πύργο Μπελένη, στoν γνωστό για την αρχιτεκτονική του οικισμό Λακί, σε εκκλησιά αγιογραφημένη από εξόριστους κρατούμενους στο νησί, σε ναούς και σε άλλα αξιοθέατα του νησιού.

                                                                           

           Υπεύθυνος οργάνωσης σεμιναρίου: Νταλαρής Αντώνης

           Συντονιστής – Υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος: Θεολόγος Χρήστος

        

 


 

 

...Παλαϊνά Σεφέρια...

 

      Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 10.00μ.μ. στην αίθουσα του συλλόγου (Λ.Μαραθώνος 132 στο Γέρακα Αττικής), εμφανίστηκαν (για μία και μόνο εμφάνιση) το συγκρότημα "Παλαϊνά σεφέρια" αποτελούμενο από τους:

[public_html/image_ready/palaina_seferia.html]

Ζαχάρη Σπυριδάκη - Λύρες, τραγούδι

Ειρήνη Δερέμπεη - καβάλ, σάζι, τραγούδι

Κάρολο Κουκλάκη - Λαούτο Κρητικό & Πολίτικο, Ούτι, τραγούδι

 


 

  • Κυριακή 22/1/2006:               Αίθουσα Συλλόγου στο Γέρακα

 

Κοπή Βασιλειόπιττας

         Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2006, στην αίθουσα του Ε.ΤΕ.ΠΟ. στο Γέρακα  Αττικής, σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλειόπιττας από τον πρόεδρο του Εργαστηρίου κο. Χρήστο Θεολόγο. 

       Τα φλουριά κέρδισαν η γραμματέας του συλλόγου κα. Καρανίκου Νίκη και ένα μέλος της χορευτικής ομάδας, ενώ το συμβούλιο τους δώρισε ένα λεύκωμα της Σμύρνης (Η πόλη της Σμύρνης πριν την καταστροφή).    Μετά την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου ακολούθησε γλέντι με χορούς και τραγουδιστό χορό από τα μέλη του Εργαστηρίου...


 

  • Σάββατο, 14/1/2006:             Δημοτικό θέατρο Λαμίας

 

"Θράκη - Μικρασία, δυο τόποι - ένας πολιτισμός"

 

 

       Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2006 και ώρα 7.00 μ.μ., το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον χορευτικό και πολιτιστικό σύλλογο "Έβρος" και ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου "Όμιλος Φίλων Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας", συμμετείχε σε , μουσικοχορευτική εκδήλωση με χορούς και τραγούδια από την Πόλη, τη Θράκη & την Μικρασία. 

        Οι δύο φορείς, σε σύνθεση αλλά και μεμονωμένα, προσπάθησαν να αναδείξουν τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία, τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο ακριτικών περιοχών που έπαιξαν αμφότερες καθοριστικό ρόλο στην ιστορία και τον πολιτισμό του έθνους.

        Την εκδήλωση  διοργάνωσαν - υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιαίων- ο "Όμιλος Φίλων Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας" και το "Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας".

         Την εκδήλωση πλαισίωσαν,

για το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού, οι μουσικοί:

Ζαχαρίας Σπυριδάκης

Λύρες

Ζαχαρίας Καρούνης

Τραγούδι

Δερέμπεη ειρήνη

Καβάλ - Τραγούδι

Κλαπάκης Μανούσος

Κρουστά

Κουκλάκης Κάρολος

Λαούτα - Ούτι

Κουλεντιανός Θανάσης

Κανονάκι

για το σύλλογο "Έβρος", οι μουσικοί:

Δωρόπουλος Βαγγέλης

Γκάϊντα - Καβάλ

Καναριέλλης Γιάννης

Κρουστά

Τζαπάρτας Νίκος

Βιολί

Κυριακίδης Γιάννης

Ακκορντεόν

Ζιώγας Γιώργος

Τραγούδι

 

 

 

Τον ήχο και το φωτισμό της εκδήλωσης, επιμελήθηκε ο Μάνθος Λαγός.

 

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι:

 

Χρήστος Θεολόγος & Γιώργος Ζιώγας

 

 

        Την Παρασκευή 13/1/2006 και το Σάββατο 14/1/2006 διεξήχθη διήμερο Σεμινάριο Παραδοσιακών χορών, με θέμα "Αναζητώντας την παράδοση - έθιμα, χοροί & τραγούδια από την Μικρασία και την Δυτική Θράκη", στα πλαίσια και με αφορμή το οποίο, διοργανώθηκε η μουσικοχορευτική εκδήλωση.  Στο σεμινάριο αυτό εισηγητές ήταν οι: Χρήστος Θεολόγος & Γιώργος Ζιώγας.

 

 


 

  • Πέμπτη - Κυριακή, 5-8/1/2006:              ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

 

         Το τετραήμερο Πέμπτη - Κυριακή, 5-8 Ιανουαρίου 2006, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδρομών που τακτικά προγραμματίζει το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού για τα μέλη του, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στην Κοζάνη και τα χωριά Αλωνάκια, Μηλέα, Σιάτιστα, Λευκοπηγή και Πρωτοχώρι...  Τα μέλη που ακολούθησαν την αποστολή είχαν την ευκαιρία να βιώσουν παραδοσιακά έθιμα του δωδεκαημέρου που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες, στις παραπάνω περιοχές...

Έθιμα στο Πρωτοχώρι Κοζάνης

Επιστροφή στην αρχή του κειμένου...

   

 

etepo