[ ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ]

 

 

 

 

Το "Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού" είναι ένας σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπούς τη διατήρηση, διάδοση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση του κοινού εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Ιδρύθηκε το 1995 με έδρα την Αγ. Παρασκευή (Αγ. Ιωάννου 24Α) και δραστηριοποιείται στο Γέρακα Αττικής στη λεωφόρο Μαραθώνος 132 (έναντι σουπερμάρκετ
Carrefoure).

Οι δραστηριότητες του συλλόγου περιλαμβάνουν εργαστήρια παραδοσιακού χορού (για αρχάριους και προχωρημένους), ανεξάρτητη παραδοσιακή χορωδία, ομάδα πολυφωνικού τραγουδιού, ομάδες εκμάθησης οργάνων και εργαστήρι θεωρητικών μαθημάτων γύρω από την ελληνική παράδοση, το χορό και το τραγούδι.

Μέχρι σήμερα, το σωματείο έχει εμφανιστεί  με την ομάδα του χορού  ή την χορωδία  σε πολλές εκδηλώσεις  στην Αθήνα, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας  και στο εξωτερικό.


Η ερευνητική ομάδα του συλλόγου, με υπεύθυνο τον κ. Χρήστο Θεολόγο έχει οργανώσει πολλές εκδρομές - έρευνες με σκοπό την καταγραφή των εθίμων και των παραδόσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα, έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δουλειάς της σε σεμινάρια παραδοσιακών χορών σε όλη την Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Σπάρτη, Κέρκυρα, Φλώρινα, Σύρο, Καβάλα, Κρήτη, Ικαρία, Λέρο κ.α) αλλά και στην Ευρώπη, (Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Κύπρο…………) με ειδικότητα και έμφαση  στις περιοχές της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, της Χίου και της Λέσβου.

Ο σύλλογος διαθέτει πλούσια συλλογή βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού γύρω από την ελληνική παράδοση και ιματιοθήκη πιστών αντιγράφων παραδοσιακών φορεσιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 2012-2013

TMHMATA E.TE.ΠΟ.

 

Χορευτικό Εργαστήρι

Είναι το Εργαστήρι  παραδοσιακής χορευτικής παιδείας με ομάδες τόσο για αρχάριους όσο και για χορευτές που ασχολούνται χρόνια με τον παραδοσιακό χορό. Ο τρόπος λειτουργίας του εργαστηρίου αποβλέπει στη βίωση του χορού ως δρώμενου και στάσης ζωής και  ως τρόπου έκφρασης ομαδικού και ατομικού, όπως γίνοταν στις παραδοσιακές κοινωνίες. 

Διδάσκουν οι: Χρήστος Θεολόγος, Ρίγος Γιώργο και Χριστιάννα Κατσαρού.

Χορωδία

Η παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου εμφανίζεται ανεξάρτητα  ή μαζί με το χορευτικό εργαστήρι σε εκδηλώσεις και παραστάσεις, υπηρετώντας με σεβασμό το ελληνικό παραδοσακό τραγούδι.  

Διδάσκει ο: Βαγέλης Σακελαρίου

Ομάδα πολυφωνικού τραγουδιού

Στην ομάδα πολυφωνικού τραγουδιού του συλλόγουν γίνεται  προσπάθεια προσέγγισης και εκμάθησης αυτού του ιδιαίτερου τρόπου έκφρασης της Ηπειρώτικης μουσικής κληρονομιάς. Η ομάδα  εμφανίζεται αυτοδύναμα ή μαζί με το χορευτικό εργαστήρι σε εκδηλώσεις και παραστάσεις

Διδάσκει ο: Βαγγέλης Κώτσου

Εκμάθηση παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Το εργαστήρι σε συνεργασία με εκλεκτούς και εξειδικευμένους μουσικούς παραδοσιακών οργάνων παρέχει τη δυνατότητα  της εκμάθησης λαϊκών μουσικών οργάνων στα μέλη του, στο  χώρο του συλλόγου. 

Διδάσκουν: ο Στεφανής Οδυσσέας & ο Κουκλάκης Κάρολος.

Ερευνητική Ομάδα

Στόχος της ομάδας είναι η επιστημονική μελέτη - καταγραφή της παράδοσης - πολιτισμού των παραλίων της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας , των νήσων του Β. Αιγαίου αλλά και γενικότερα όλων των περιοχών της Ελλάδας όπου ζουν σήμερα πρόσφυγες και απόγονοι τους από την Μ. Ασία και τον Πόντο. 

Υπεύθυνος/Συντονιστής της ομάδας είναι ο Χρήστος Θεολόγος.

Θεωρητικό Εργαστήρι

Τα αποτελέσματα της δουλειάς της ερευνητικής ομάδας παρουσιάζονται στα πλαίσια των μαθημάτων του θεωρητικού τμήματος, που ως σκοπό έχουν την δημιουργική γνωριμία των μελών του Εργαστηρίου με το σύνολο του νεοελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού.


Εισηγητής του τμήματος: Χρήστος ΘεολόγοςΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ